Vlooien- en teken zijn niet alleen vies en lastig, maar kunnen ook heel gevaarlijke ziekten overbrengen. Vlooien kunnen een plaag zijn voor mens en dier. Ze zijn bij huisdieren vaak de oorzaak van worminfecties en huidaandoeningen.

Teken zijn parasieten die behoren tot de familie van spinachtigen. Ze wonen in bomen en struiken en laten zich op mens en dier vallen als die langslopen.
Ze zuigen bloed bij zoogdieren, vogels en mensen en kunnen ontstekingen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze een aantal gevaarlijke ziekten overbrengen.
Na zich vol gezogen te hebben laten ze weer los.

de teek

Door het mildere klimaat en het vaker internationaal reizen met huisdieren vormen teken een toenemend risico voor de gezondheid van mens en dier. Volgens recent onderzoek van faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft de zogenaamde Tijgerteek (Dermacentor reticulatis) zich permanent in Nederland gevestigd. Deze teken kunnen besmet zijn met ernstige ziekteverwekkers zoals Babesia.

Bij niet tijdig ingrijpen na een besmette tekenbeet kan dit dodelijk zijn voor uw huisdier. Ook is circa 25% van alle teken besmet met de ziekte van Lyme, wat voor u en uw hond een risico is. In Zuid-Europa komen veel besmette teken voor. Extra bescherming van huisdieren is daar aan te raden. Om u hond goed te beschermen tegen teken kunt u gebruik maken van een tekenband (dit is niet hetzelfde als een vlooienband!) of van een goed spot-on middel.

* De tekenband Scalibor werkt gedurende 5 tot 6 maanden tegen teken en ook tegen zandvliegjes en Hartwormmuggen. Deze kunnen in mediterrane landen de ziekte Leishmaniose en Hartworm overbrengen. Deze banden zijn waterproof en veilig voor mens en dier.
* Goede spot-on middelen als Frontline-Combo en Practic werken ook tegen teken. Hierbij kunnen teken nog wel aanhechten maar laten eerder los. Een pipet in de nek gedruppeld beschermt 4 weken tegen teken.
Indien u of uw huisdier een teek heeft is het belangrijk om deze snel en zorgvuldig te verwijderen. Het is beter om de plek tevoren niet te ontsmetten of schoon te maken. Een teek kunt u het beste verwijderen m.b.v. een tekentang. Ze deze tang goed op of om de teek en trek de teek al ronddraaiend eruit. Tekentangen zijn er in verschillende vormen en soorten. Na het verwijderen kunt u de teek doodmaken en de wond ontsmetten.

de vlo

Vlooien
Ieder dier, groot of klein, binnen of buiten levend, kan vlooien krijgen. Ook kunnen u of uw bezoek vlooien meenemen via o.a. kleding. De volwassen vlooien die u op het dier ziet maken slechts 5% van het totale probleem uit. De eitjes, larven en poppen in de omgeving nemen de overige 95% voor hun rekening.
Nadat een vlo heeft gegeten legt zij meer dan 100 eitjes per dag. Deze eitjes (en ook de larven en poppen), kunnen zeer lang (meer dan 6 maanden) overleven onder extreme omstandigheden. De ontwikkeling van de vlooien buitenshuis is seizoensgebonden, maar binnenshuis zijn de temperatuur en luchtvochtigheid het gehele jaar door optimaal voor vlooien om te ontwikkelen.
Ziet u zwarte korreltjes in de vacht van uw huisdier? Dit is vlooienontlasting. Als u dit tussen een vochtige doek legt, zal deze bruin kleuren (bloed).

De cyclus van een vlo (van eitje naar volwassen vlo) duurt 3 maanden. Daarom kan het 3 maanden duren voordat u, bij een goede behandeling van alle honden en katten (en soms konijnen), van alle vlooien af bent. De vlo is tevens de tussengastheer van de lintworm en kan dus een wormbesmetting veroorzaken. Ontwormen is bij een vlooienbesmetting daarom erg belangrijk.

Het speeksel van de vlo, die voorkomt dat het bloed stolt, kan een huidreactie veroorzaken. Honden en katten krabben en bijten zich omdat zij jeuk hebben. De huid wordt rood en ze hebben last van haarverlies en korstjes. Je ziet dit vooral op de rug, aan de staartbasis, de buik en aan de binnenkant van de poten. Sommige dieren ontwikkelen een allergie tegen vlooienbeten.

Er zijn verschillende soorten vlooien middelen. Vroeger werden vaak pilletjes, shampoos of vlooienbanden gebruikt. Er zijn nu echter veel betere en veiligere middelen verkrijgbaar: de spot-on producten. Vlooienbanden zijn zeer ouderwets, ze bevatten vaak een middel waarvoor de meeste vlooien al lang resistent zijn. Het poeder van de band werkt vooral op de kop, nek en schouders terwijl vlooien het liefst op de het achterlijf zitten.
Een spot-on is een middel dat snel en simpel op de huid van uw dier word aangebracht. Het middel trekt daarna in het talg van de huid. Vlooien hoeven daarom niet bloed te prikken om met het middel in aanraking te komen.

Het is belangrijk dat het vlooien middel werkt tegen meerdere stadia van de vlo, dus dat het middel niet alleen volwassen vlooien doodt (dit is immers maar 5% van de populatie). Daarnaast is het van belang dat een vlo sterft voordat ze opnieuw eitjes kan leggen.
Bron: Drs. Christel Baltus-Sars