Net als ieder zoogdier heeft de hond vijf zintuigen zicht, reuk, smaak, gehoor en tast. Voor de hond is de reukzin het belangrijkste.
Het olfactorisch vermogen (het vermogen van een organisme om geuren waar te nemen) van de hond is vele malen groter dan bij de mens hierdoor zijn zij in staat op dingen te ruiken die wij absoluut niet kunnen waarnemen met onze neus.

Behalve dat reuk één van de belangrijkste zintuigen is van de hond en zij die graag gebruiken zijn er ook andere voordelen om neuswerk te gaan doen met je hond.
Het geeft je hond meer vertrouwen, meer plezier van het leren, verbeterde vermogen om zelfstandig te werken, en een versterkte band tussen de hond en zijn eigenaar.
Nog een voordeel van neuswerk is dat ze er voldaan en moe van worden.

Het is gemakkelijk om honden te leren om hun neus te gebruiken om iets te zoeken.
Begin gewoon met een speeltje waar ze dol op zijn en leg het een paar meter van je af en geef een teken/commando ( of naam speeltje) om te zoeken.
Geleidelijk leg je het speeltje (honden blijven op plek) verder en verder weg, uiteindelijk volledig uit het zicht.
In eerste instantie zullen veel honden hun ogen gebruiken om het speelgoed te vinden, maar gaan snel leren om hun neus te gebruiken om opzoek te gaan naar hun speeltje.