Geen hoopje doen zonder ceremonie

Sommige honden draaien eerst een rondje voordat ze een hoopje doen of op de grond gaan liggen. Er zijn eigenaren die denken dat de hond eerst een aardstraal zoekt. Zou dat waar zijn?

Er wordt verondersteld dat een aardstraal ontstaat door een bundeling van onderaardse krachten. Deze zouden afkomstig zijn van ondergrondse water- en gasstromen. Deze straling zou van heel slechte invloed zijn op het welzijn van mens en dier. Door het draaien zou een hond in staat zijn om die aardstralen te zien of te voelen. Vindt hij er een dan weet hij dus dat hij daar geen plasje of hoop moet doen. Dat klinkt aardig en zelfs een beetje mysterieus. Toch kan deze verklaring waarschijnlijk naar het Rijk der Fabelen verwezen worden. Het is namelijk nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat aardstralen echt bestaan.

Geloofwaardiger is de tweede verklaring voor deze hondse ceremonie; het gedrag zou zijn overgedragen door de voorouders van onze vierpotige vrienden de wilde honden en de wolven.
Als je gaat liggen of je gaat een plas of hoopje doen, dan heb je geen kijk op wat zich er intussen onder je lichaam afspeelt. Misschien zitten daar wel enge slangen of heeft een schorpioen het op je bips voorzien. Het is dus belangrijk om eerst even het gekozen plekje te keuren.
Door snel te draaien lokte de voorouder van onze hond de mogelijke belagers uit hun tent. Want die zouden direct reageren op de bewegingen. Tegelijkertijd was deze hond alert genoeg om als de bliksem weg te springen als er inderdaad een belager uit het gras tevoorschijn schoot.

Ook al leven er geen schorpioenen en wilde slangen bij u in de straat, op het hondentoilet of in het park; veel honden houden toch liever vast aan dit oude veiligheidsgedrag.
Zouden wij niet hetzelfde doen als we “nodig moeten” in de vrije natuur?