Tips voor de winter

Wanneer het heel koud is. Honden met korte of dunne vachten, zieke honden, puppies kunnen het best snel koud krijgen.

Doe ze een warme jas aan en blijf niet lang buiten. Droog de hond af wanneer hij binnenkomt. Probeer stilstaan in erge koude te voorkomen en zorg dat de hond in beweging blijft.

Bijna alle honden rollen graag in de sneeuw. Hierdoor kan er sneeuw komen in de oren van je hond, zorg ervoor dat je hun oren afdroogt wanneer ze binnenkomen om pijnlijke oorontstekingen te voorkomen.

Honden kunnen in de winter net zo snel uitdrogen als in de zomer. Hoewel veel honden sneeuw eten, is het geen geschikte vervanging voor water. Vlak langs wegen kan er strooizout in de sneeuw zitten waar je viervoeter doodziek van kan worden.

Net zoals wij in de winter voetscheuren kunnen ontwikkelen, kunnen honden ook last hebben van gebarsten kussentjes. Als uw hond harige voeten heeft, trim het haar dat tussen zijn kussentjes bevindt dit om ijsvorming tussen de kussentjes te voorkomen. Winterzout op trottoirs in de stad kan ook de kussentjes van uw hond verbranden en is giftig, dus spoel of veeg na een wandeling in de buurt de poten goed af om het zout te verwijderen.

Als de hond door pekel gelopen heeft moet je thuis de pootjes afspoelen en afdrogen. Als de hond de pekel oplikt kan hij daar heel ziek van worden en in het ergste geval aan overlijden. Vermoed je dat de hond pekel binnen heeft gekregen? Niet aarzelen maar ga direct naar de dierenarts.

Laat je hond niet op het ijs. Op het ijs heeft je hond weinig grip, glibberen op ijs is een aanslag op de pezen en gewrichten van je hond met allerlei soms zeer ernstige blessures als gevolg. Verder kan je hond door het ijs zakken met alle gevolgen van dien.

Anti-vries. Handig voor in de auto, heel gevaarlijk voor honden. Vermoed je dat de hond anti-vries heeft binnengekregen? Niet aarzelen maar ga direct naar de dierenarts.

In de wintermaanden is het vroeg donker. Goede verlichting is dan geen overbodige luxe. Denk aan een reflecterend veiligheidshesje of een halsband met verlichting. Zorg zelf ook dat je goed zichtbaar bent.

Slecht weer is niet echt uitnodigend om buiten te zijn. Maar het is voor de hond fijn als hij wel zijn energie kwijt kan. Binnenshuis kan je heel veel leuke spelletjes doen om de hond lekker moe te krijgen. Denk aan zoekspelletjes, nieuwe kunstjes aanleren of wat hersenwerk. Wees creatief en je hond zal je dankbaar zijn.

Mocht het toch misgaan, hoe herken je bevriezing? De huis zal bleek en blauw zijn en in een later stadium rood en opgezwollen. De hond kan pijn hebben aan oren, staart of poten. Niet aarzelen maar ga direct naar de dierenarts.

Breng de hond z.s.m. naar een warme omgeving. Geef hem verwarmd water (niet heet!) met evt wat suiker erin opgelost. Pak de hond in met warme dekens en gebruik evt een warmwaterkruik. Bel de dierenarts en overleg wat je verder moet doen of dat je moet langskomen.